Kristina Stark

Porträttbild på Kristina Stark

Kristina Stark är industridesigner utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat som frilans med formgivning för hemmet, köket och bordet åt ett antal uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. Bland uppdragsgivarna finns bland annat Design House Stockholm, Höganäs Keramik, Boda Nova, Gense m.fl.

Se Kristina Starks produkter i webbutiken här ››

FRÅGOR & SVAR

Var är du född?
I Kullabygden där jag har mina rötter sedan många generationer bakåt.

Hur gammal är du?
Tillräckligt gammal för att ha erfarenhet, tillräckligt ung för att vara nyfiken.

Var bor du?
I Malmö och på Österlen.

Vad sysslar du med?
Jag är formgivare utbildad på Konstfackskolan i Stockholm samt på Central Saint Martins College of Art and Design i London och arbetar sedan många år med formgivning både för externa uppdragsgivare och i mitt eget varumärke. Jag drivs av lusten att skapa bruksföremål och alldeles vanliga och helt ordinära ting som människor använder ofta. Jag söker inte efter effekter, utan det enkla och det lågmälda. Att reducera är utmaningen, min designprocess handlar ofta om att skala av och eliminera allt onödigt för att finna essensen av ett ting – utan att tappa ”nerven”. Allt måste ifrågasättas för att ha ett berättigande. Att vara formgivare innebär att ständigt ta olika beslut. Inför vare nytt projekt rannsakar jag också mig själv – behövs det verkligen en produkt av det här slaget? Om jag kommer fram till att det finns en relevans är det viktigt att ta ansvar för att produktionen sker på ett hållbart, humant och miljövänligt sätt. Om inte, avstår jag hellre…

Favoritplats?
I min studio.

Favoritmaterial?
Alla naturliga och äkta material som tillåts att åldras värdigt och med patina oavsett vad; trä, metall, glas, keramik, skinn, textil mm. Material som åldras vackert och håller över tid. Som industridesigner är jag inte bunden till ett specifikt material utan känner mig fri att välja material och tillverkningssätt. Jag anpassar och väljer material utefter vad som krävs och passar bäst för den specifika produkten eller produktionsprocessen.

Favoritdesigner?
Vill inte peka ut någon speciell, men jag gläds och imponeras av formgivare som är ”på riktigt” och inte kompromissar med varken sig själva eller annat utan vågar gå sin egen väg.

Favoritfärg?
Ingen specifik. Men jag är ganska återhållen i mina färgval – precis som i min formgivning.

Vad inspirerar dig?
Allt runtomkring mig. Att ifrågasätta för att bli inspirerad. Inspiration är inte något som ”flyger” på mig utan något som kommer under arbete. Jag ifrågasätter det mesta, varför saker och ting ser ut som de gör. För mig är det inte intressant att skapa nya produkter för designens egen skull. Design är inte ett självändamål, tycker jag. De bästa sakerna är de man kanske inte ens tänker på och kan även vara de som absolut inte är medvetet gjorda utifrån något formperspektiv – de bara ÄR – och bara funkar! Jag lånar Dieter Rams ord: ”good design is as little design as possible”.

Din vision/affärsidé?
Att skapa ting som fungerar och är hållbara för både handens och ögats slitage. Och såklart hållbara även för miljön. Att alla val och beslut i en designprocess är väl och medvetet gjorda.

Största misstag?
Att jag under en tid som ung höll tillbaka mina kreativa drömmar vilket gjorde att jag gick en omväg...men å andra sidan är de raka vägarna kanske inte alltid de mest intressanta ;)

Dröm?
Jag drömmer om att fler företag ska se värdet och vidden av vår kompetens som formgivare och anlita oss. Det gör skillnad. Att anlita en formgivare bör vara lika naturligt som att anlita andra kompetenser.

Nästa projekt?
Lite hemligt...