NINA JOHANNA CHRISTENSEN

 

Nina söker i sitt arbete efter en enkelhet och råhet. Hon inspireras av olika delar av den fysiska arbetsprocessen med hantverket glasblåsning, till exempel rörelsen när hon snurrar på det varma glaset på pipan, och glasets rörelse när det är varmt och flytande.

Just nu jobbar hon på ett projekt där hon vill beskriva ett tidsförlopp med hjälp av vatten och klart glas. Formmässigt har hon utgått ifrån sfären, som här får stå för en slags nollpunkt. Tankarna har kretsat kring det vakuum som kan uppstå efter en intensiv period.

Skånes vatten är mycket kalkrikt och det lämnar oönskade avlagringarna på glas. Nina har fördjupat sig i de mönster som uppstår när vattnet avdunstar och försökt bevara och förstärka dem och ge dem en ny roll och ett värde.

På Form/Design Center visar Nina delar av sitt pågående projekt samt sin bruksserie ”A Material in Motion”. Vasen "Grow" lyfts som månadens produkt i december 2021 där Nina berättar om inspirationen bakom:

"Vare sig du ska blåsa en stor skulptur eller en liten vas, så börjar man alltid med en liten, enkel bubbla. Detta inspirerade mig till vasen Grow.

Ett extra lager av den varma, flytande glasmassan snurras på och ger vasen möjlighet att växa sig större. Spår av denna rörelse får vara kvar och ge vasen dess karaktär."

Se Ninas produkter i webbutiken här ››

FRÅGOR & SVAR

Var är du född?
Malmö

Hur gammal är du?
36 

Var bor du?
Nora

Vad sysslar du med?

Glasblåsare och Formgivare

Favoritplats?
Glashyttan på Bröstorpsgård utanför Nora där jag håller till sedan november 2020

Favoritmaterial?
Varmt flytande glas

Favoritdesigner?
Maj-Britt Zelmer Olsen, Jeremy Maxwell Wintrebert, Normal Object Factory, Tillie Burden, Maria Bang Espersen

Favoritfärg?
Flamingo K 063 A, Kugler Colors

Vad inspirerar dig?
Mycket av min inspiration kommer från olika delar av den fysiska arbetsprocessen med hantverket glasblåsning. T.ex. rörelsen när jag snurrar på det varma glaset på pipan, glasets rörelse när det är varmt och flytande och de mönster som uppstår från kylningen när man formar glaset på ett järnbläck. 

Din vision/affärsidé?
Kanske kan jag genom att lämna tydliga spår i mina produkter av de fysiska processerna kring hantverket, berätta historien om hur de har blivit till. Förutsättningarna för att överhuvudtaget kunna blåsa glas, verktygen och ugnarna som krävs är inte något jag tar för givet. Jag vill tillverka vackra föremål i glas och samtidigt föra historien kring detta uråldriga hantverk vidare.

Största misstag?
Det tar längre tid att omvandla en pappersskiss eller projektidé till en färdig produkt, än vad man vill tro. Den process som handlar om själva hantverket och materialets förutsättningar måste man få låta ta lite tid, för att nå bästa resultat. Hur delar jag upp glasmassan på bästa sätt? Hur länge, mycket och vart ska jag kyla eller värma glaset så att luften tar sig fram där jag önskar?

Drömprojekt? 
Jag vill samla och bjuda in mina glasvänner och kollegor från skoltiden på Bornholm, som nu är spridda över Europa, till glashyttan i Nora. Få arbeta ihop i en vecka för att dela idéer och tekniker med varandra och avsluta med en bra fest. 

Nästa projekt? 
Bygga en invärmningsugn till verkstaden, så att vi kan börja blåsa större projekt.