Okidoki Original


Kajsa Lindström är född och uppväxt i Göteborg. Studerade på Beckmans i Stockholm där hon också jobbade tre år på HM som designer innan hon startade sitt företag Okidoki Original. Hon har sedan dess producerat mjuka djur för barn och vuxna samlare, ett tag med produktion på fabrik i Vänersborg. Kajsa har drivit egen butik i Förslöv och nu en leksaksbutik med sin kollega i Lund där hon bor sedan 1996 med sin familj.

Se produkter från OKIDOKI i webbutiken här ››

FRÅGOR & SVAR

Hur ser ditt dagliga liv ut?

Jag jobbar ett par dagar i butiken per vecka, resten tillbringar jag i verkstaden hemma. Sedan två år har jag även en webbshop med mina samlardjur i ull. 

Jag syr två kollektioner. En i velour som är barnsäker och tvättbar för barn. Många av djuren har avtagbara kläder och har sin personliga uppsyn då jag broderar alla ansikten. Kollektionen i valkad ull är mer för vuxna som prydnad. Ulltyget färgar jag själv och stoppar djuren med ullvadd/glaspellets för att på tyngd. Ibland har de skelett av ståltråd så de kan posera. Nästan alla djuren har kläder, de blir mer personliga då. Till båda kollektionerna är jag noga med hög kvalitet på tyg och stoppningsmaterial. Både velouren och den valkade ullen är töjbara så modellerna kan formas efter hand när jag syr.

Vem är din förebild?
En av mina förebilder är den tyska dockmakaren Käthe Kruse som i början av 1900-talet tillverkade ett alternativ till porslinsdockor, mjuka dockor av tyg med huvud i formgjuten textil som inte kunde gå sönder. De tillverkas forfarande i Tyskland, har varit på besök i fabriken.

Andra inspirationskällor är äldre barnböcker och serietidningar samt animerad film. Östtyska dockfilmer med John Blund som sändes på 1970-talet fängslade mig mycket. Jag samlar på gamla japanska kokeshidockor i miniformat, är fascinerad av formspråket.

Vilken är din favoritfärg?
Min bästa färg är blå men jag riktigt glad blir av vallmorött.

Vilken är din favoritplats?
Det är nog Skåne där jag bott sedan 1990. Annars är Japan ett favoritresmål.

Vilket är ditt största misstag?
Jag skulle försöka producera mjuka velournallar i Thailand i början på 90-talet. Efter kilometervis av fax kom lådvis med smala små nallar som såg ut som rävar i ansiktet. Inte kul!

Vilket är ditt drömprojekt?
Det är nog att få möjlighet att göra en animerad fil med mina ulldjur. Har gjort många utställningar och några barnböcker med mina djur, jättekul!

Nästa projekt?
Nya teman med ulldjur att visa i egna butiken och i webbshoppen. Kanske en ny utställning?

Din vision/affärsidé? 
Att tillverka personliga mjuka djur som ska hålla i många år. Numera kommer de som fick sin första nalle/mjukdjur som jag sytt när de var små för att handla till sina egna barn, fantastiskt kul! Med samlardjuren i ull vill jag kunna utveckla karaktären på olika djurarter. Jag tar emot beställningar på porträtt av hundar. Förra sommaren sydde jag ett porträtt av Carl Philips och Sofias borderterrier som Regeringen gav deras yngsta son Julien i dopgåva.