sa:k design studio

Sa:k design studio är baserad i Malmö och startades 2021 av industridesigner Stina Henriksson. Sa: k är en lek med bokstäver ur designerns fullständiga namn men också grunden i arbetet; Saker. Fokus är bruksföremål och möbler lite utanför den vanliga designfloran. Genom att utforska sociala mönster och beteenden vill sa: k skapa hållbar design som berättar en historia.

Se sa:k design studios handgjorda ljus i webbutiken här ››

Frågor och svar

Var är du född?
Jag är född och uppvuxen i Hästveda i Göinge i nordöstra Skåne.

Hur gammal är du?
Född 1978

Var bor du? 
Malmö

Vad sysslar du med?
Jag är Industridesigner och startade 2021 Sa:k design studio. Jag arbetar också deltid som lärare i design-ämnen på Teknikprogrammet i Ystad.

Favoritplats? 
Hemma. Både I Malmö, men också i mitt sommarhus utanför Skurup.

Favoritmaterial? 
Jag har egentligen inget favoritmaterial utan är nog en materialnörd överlag och tycker om en mångfald. Jag är för tillfället väldigt förtjust i material som kan gjutas. Det jag tycker är fascinerande med just ljusvaxer som stearin är att det är material som är väldigt flyktigt, vi smälter ner det med lätthet, men samtidigt är det extremt hållbart och åldras inte. Jag har gjutit nya ljus av rester från 70-talet som gav fantastiska färger. Det är något vackert med vaxet i de olika stadierna och den vardagslyx det skänker oss.

Favoritdesigner? 
Det är så väldigt många, allt för många för att lyfta fram en enskild! Däremot har jag inspirerats mycket av Malmö-designern Lisa Hilland som jag även hade praktik hos under mina studier, och hennes känsla för form och material och hur det hon skapar ständigt känns nytt.

Favoritfärg? 
Jag känner för färg som för material, det är i kombinationerna och kontrasterna som storheten ligger. Men ofta dras jag till aprikos eller korallfärgade toner, gärna i kontrast till blått eller grönt.

Vad inspirerar dig? 
Jag inspireras mycket av möten i form och i färg. Det är kontraster och det lite skeva som väcker mitt intresse. Jag är också inspirerad av experimenterande och utforskande och tilltalas av känslan av att inte från början av ett projekt veta hur slutresultatet ska bli.

Din vision/affärsidé? 
Fokus i mitt arbete är att skapa bruksföremål och möbler lite utanför den vanliga design-floran. Genom att utforska sociala mönster och beteenden såväl som olika material och tillverkningsmetoder vill jag skapa hållbar design som berättar en historia. Sa: k är en lek med bokstäver ur mitt fullständiga namn men också grunden i arbetet; Saker. Vi omger oss  hela tiden av saker, både fysiska och mentala.

Största misstag? 
Det är nog att inte tro mer på mig själv tillräckligt mycket tidigare för att våga  starta upp min egen verksamhet, nu ligger ideérna på hög och trängs!

Drömprojekt? 
Jag experimenterar med ljus-materialet för att se vad jag mer kan göra av det och ett drömprojekt vore att hitta en helt annan perfekt produkt och tillverkningsmetod för detta. Ett samarbete med ett stort möbelföretag hade också varit kul!

Nästa projekt? 
Jag har några spännande samarbeten med andra designers som vi skissar på, och jag kommer också arbeta vidare på ett par projekt med möbler och bruksföremål som startats men pausats lite för den större ljustillverkningen.